EU
Vihreän siirtymän gaala

Hycamite TCD Technologies Oy on Vihreän siirtymän yrityskilpailun 2024 voittaja

Hycamite TCD Technologies Oy on Vihreän siirtymän yrityskilpailun 2024 voittaja

Keskiviikkona 4.9.2024 järjestetyssä Vihreän siirtymän gaalassa Helsingissä Biocluster Finland julkisti vuosittaisen vihreän siirtymän yrityskilpailun voittajan. Tänä vuonna voittajaksi selvisi kokkolalainen Hycamite TCD Technologies Oy. Kilpailuun osallistuneita yrityksiä arviointiin innovatiivisuuden, kasvupotentiaalin, toteutuskyvyn ja ympäristövaikutusten perusteella.

Hycamite TCD Technologies Oy:n toiminnan kuvaus

Hycamite TCD Technologies Oy on Kokkolassa toimiva cleantech-yritys. Hycamite on erikoistunut puhtaan vedyn ja puhtaan kiinteän hiilen tuottamiseen (bio)metaanin termokemiallisella hajotuksella. Prosessi ei tuota hiilidioksidipäästöjä.

Yhteystiedot: Contact – Hycamite

Valintaperusteet ja palkintojen jako

Kilpailun arvovaltainen tuomaristo koostui Business Finlandin, Finnveran, Aalto-yliopiston, Luonnonvarakeskuksen (Luke), Oulun yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Taaleri Bioindustry VC:n edustajista.

Tuomaristo valitsi voittajan ennakkoarvioinnin ja pitch-esityksen perusteella. Kokonaisarvioinnissa kärkikolmikoon sijoittuivat EVA Solutions Group Oy, FabPatch Oy ja Hycamite TCD Technologies Oy.

Tuomariston edustajana toiminut Jarno Valkeapää Business Finlandista julkisti voittajaksi Hycamite TCD Technologies Oy:n. Tuomariston perustelut voittajan valinnalle olivat seuraavat:

  • Hycamite TCD Technologies Oy tukee vihreää siirtymää isossa mittakaavassa. Tulevaisuuden kasvun mahdollistaa valtava kysyntä molemmille lopputuotteille. Teknologia on hyvin suojattu. Hycamite TCD Technologies on hyvä esimerkki akateemisen tutkimuksen kaupallistamisesta.

Palkinnon jakoi VTT:n Executive Vice President Tua Huomo. Sekä Jarno Valkeapää että Tua Huomo korostivat puheessaan kilpailijoiden kovaa tasoa ja voittajan valinnan vaikeutta. Vihreän siirtymä tarvitsee monenlaisia ratkaisuja, joita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen.

Kuvassa vasemmalta oikealle: tuomariston edustaja Business Coach Jarno Valkeapää, Business Finland; Klusterijohtaja Anne Sormunen, Biocluster Finland; Executive Vice President Tua Huomo, VTT; Hycamite TCD Tecnologies Oy, IPR Specialist Maija Mäkinen. (Kuva: Teemu Liikanen)

Yleisön suosikki pitch-esitykseen perustuen

Gaalaillassa kuultiin kaikkien yhdeksän palkintoehdokkaan pitch-esitykset. Yleisö äänesti illan parhaaksi Woodio Oy:n esityksen.

Woodio on suomalainen uuden ajan sisustus- ja designbrändi, joka yhdistää pohjoismaiset muotoiluperinteet ja biomateriaali-innovaation käytön. Woodio materiaali on 100 % vedenkestävä puukomposiitti, joka on suunniteltu ekologisemmaksi vaihtoehdoksi laajasti käytössä olevalle keramiikalle ja kivipohjaisille materiaaleille kodin ja julkisten tilojen sisustuksissa, kuten wc/kylpyhuoneissa ja keittiötiloissa.

Heidän kehittämä materiaali-innovaatio on yhdistelmä puuhaketta ja hartsipohjaista sidosainetta. Materiaalin hiilijalanjälki on tänä päivänä 30–50% vertaisiaan pienempi. Woodio tekee jatkuvaa materiaalinkehitystyötä tavoitteena saavuttaa Woodio materiaalin ja siitä valmistettujen tuotteiden hiilinegatiivisuus jo vuonna 2025.

Yhteystiedot: maria.uunila@woodio.fi

Yrityskilpailun järjestävä Biocluster Finland edistää vihreää siirtymää

Biocluster Finland edistää vihreän kasvun yritys- ja innovaatiotoimintaa. Klusterijohtaja Anne Sormunen totesi, että nostamalla esiin palkintoehdokas- ja voittajayrityksiä Biocluster Finland kannustaa muitakin yrityksiä kehittämään ympäristöystävällisempää liiketoimintaa. Kilpailuun osallistui eri puolilta Suomea kovatasoinen joukko eri yrityksiä, jotka tarjoavat ympäristöystävällisempiä ratkaisuja markkinoille.

Vihreän siirtymän Gaala on vuosittainen ja kiertävä tapahtuma. Edellisvuonna Gaala järjestettiin EU-tapahtuman iltahuipentumana Levillä ja ensi vuonna 2025 Vihreän siirtymän Gaalaa juhlitaan Oulussa.

Biocluster Finland nostaa palkintoehdokasyrityksiä suomalaisina vihreän siirtymän edelläkävijöinä esille kansainvälisessä yhteistyössään eri maiden klusterien ja Euroopan komission kanssa. Biocluster Finlandin klusteriverkostoon kuuluu laaja joukko yrityksiä, rahoittajia ja tki-organisaatioita..

Lisätietoa Biocluster Finlandista ja Vihreän siirtymän yrityskilpailusta löytyy osoitteesta biocluster.fi.

Yhteystiedot:


Anne.Sormunen@Biocluster.fi Puh. 044 7591 038

Anne.siira-pietikainen@biocluster.fi Puh. 044 7591 188