EU
Vihreän siirtymän gaala

Vuoden 2024 Vihreän siirtymän yrityskilpailun palkintoehdokkaat on valittu

Vuoden 2024 Vihreän siirtymän yrityskilpailun palkintoehdokkaat on valittu

Biocluster Finland jakaa valtakunnallisen palkintonsa nuorelle innovatiiviselle ja kasvuhakuiselle yritykselle Vihreän siirtymän gaalassa, joka pidetään tänä vuonna Helsingissä.

Arvovaltainen tuomaristomme, jossa on rahoittajien ja tki-organisaatioiden edustus (Business Finland, Finnvera, Taaleri, Aalto-yliopisto, Oulun Yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke), Centria -ammattikorkeakoulu, on nyt valinnut kilpailuun ilmoittautuneiden joukosta yhdeksän potentiaalista ehdokasta palkinnonsaajaksi.

Tuomariston valitsemat palkintoehdokkaat ovat seuraavat:

Betolar Oyj on suomalainen materiaaliteknologiayritys, joka edistää kaivosteollisuuden ja rakentamisen vihreää siirtymää. Betolarin missiona on auttaa vähentämään CO₂-päästöjä ja neitseellisten luonnonvarojen käyttöä.

Betolar kehittää vähähiilisiä ja jätteettömiä ratkaisuja kaivos- ja metalliteollisuudelle. Betolarin Geoprime®-ratkaisu tuottaa mm. maailman vähäpäästöisimpiä ontelolaattoja. Betolarin tekoälypohjainen data-alusta luo arvoa teollisuuden sivuvirroille, nopeuttaa ratkaisukehitystä ja rakentaa globaaleja markkinoita sivuvirroille.

Vuonna 2016 perustettu Betolar on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle, ja yrityksen kotipaikka on Kannonkoskella.

tuija.kalpala@betolar.com

Cactos on suomalainen sähkövarastoihin erikoistunut teknologiayhtiö ja rahoittaja. Cactos on ensimmäisen kahden toimintavuotensa aikana kasvanut Suomen suurimmaksi hajautetun sähkövarastojärjestelmän operaattoriksi lähes 80 asennetulla järjestelmällä. Cactos tarjoaa sähkövarastot asiakkailleen palveluna ja vastaa järjestelmien ylläpidosta, operoinnista ja rahoituksesta. Järjestelmät rahoitetaan Cactoksen hallinnoiman 70 miljoonan Euron Cactos Fleet Finland Ky -infrastruktuurirahaston kautta. Cactos Fleet Finland Ky on yksi maailman ensimmäisistä yksinomaan sähkövarastoihin keskittyvistä sijoitusrahastoista ja sen avulla Cactos voi tarjota asiakkailleen erittäin kilpailukykyistä rahoitusta.

oskari@cactos.fi

Carbo Culture on kansainvälinen ilmastoteknologiayritys, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan kehittämällä teknologiaa, jolla valmistetaan teollisuuden sivuvirroista kestävää ja korkealaatuista biohiiltä, joka sitoo hiilen pysyvään muotoon. Biohiilen valmistusprosessissa syntyy sivutuotteena puhdasta kaasua, joka toimii uusiutuvana energianlähteenä. Näin muutoin vaikeasti hyödynnettävät sivuvirrat hyödynnetään hiilensidontaan, biohiileksi ja energiaksi. Carbo Culturen biohiilellä parannetaan puutarhatalouden ja viherrakentamisen kasvualustoja, joissa se sitoo hiilen pysyvästi niin, ettei se vapaudu takaisin ilmakehään ja tukee kasvien kasvua auttaen niitä kestämään sekä kuivuutta että liiallista kosteutta. Carbo Culturen tavoite on sitoa vuosittain 2 MT hiilidioksidia biohiileen vuoteen 2030 mennessä.

karoliina@carboculture.com

EVA Global on teknologialähtöinen sähköajoneuvojen latureiden hallinta- ja loppukäyttäjäpalvelujen tarjoaja, jonka tavoite on maksimoida latausinfrastruktuurin luotettavuus, käytettävyys ja saavutettavuus samalla edistäen ympäristöystävällistä liikkumista

Yrityksen kehittämät teknologia- ja palveluratkaisut edistävät vihreää siirtymää vahvistamalla luottoa päästöttömiin sähköisiin ajoneuvoihin niiden käyttökokemuksen solmukohdan, lataamisen kautta. Tarjoamamme laturiverkkojen etähallintapalvelut varmistavat laturien optimaalisen toimivuuden ja loppukäyttäjätukemme ratkoo laturilla syntyvät kysymykset. Lisäämme lataajien itseluottamusta, edistäen liikenteen sähköistä siirtymää, vähentäen päästöjä ja parantaen elämänlaatua.

niina@eva.global

Vaatelaastari FabPatch™ – Muuttaa tapamme kuluttaa! Maailma on jo täynnä tekstiiliä, tahra tai repeämä ei tee siitä jätettä. Korjaaminen on aito arjen ekoteko, jonka Vaatelaastari FabPatch tekee erittäin helpoksi. Uskomme, että jo käytössä oleva vaate on ekologisin valinta. Vaatelaastari FabPatch on kehitetty, jotta kuluttajilla olisi helppo, nopea ja vastuullisempi tapa korjata vaatteitaan ja tekstiilejään.

Vaatelaastari FabPatch on suomalaisten äitien innovaatio. FabPatch Oy perustettiin syksyllä 2018 ja ensimmäinen mallisto tuotiin markkinoille huhtikuussa 2019. Tänään Vaatelaastari FabPatch -paikkoja on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Tuotekehityksemme on yhteisöllistä ja jatkuvaa. Jatkamme arvojemme viitoittamalla, vastuullisuutta, aitoutta ja innovatiivisuutta korostavalla polulla ja kannustamme kaikkia mukaan korjaamisen kärkijoukkoihin!

natalie.ahonen@fabpatch.com

Hycamite TCD Technologies Oy on Kokkolassa toimiva cleantech-yritys. Hycamite on erikoistunut puhtaan vedyn ja puhtaan kiinteän hiilen tuottamiseen (bio)metaanin termokemiallisella hajoituksella.  Prosessi ei tuota hiilidioksidipäästöjä.

laura.rahikka@hycamite.com

Spinnova – Tekstiilimateriaalien innovatiivinen yhtiö mullistaa tekstiilien valmistustavan globaalisti. Spinnova on kehittänyt uudenlaisen patentoidun teknologian tekstiilikuidun valmistukseen puusellusta tai jätevirroista, kuten nahka, tekstiili- tai maatalousjätteestä, ilman haitallisia liukenevia kemikaaleja.

SPINNOVA®-kuidun valmistuksesta ei synny sivuvirtoja, ja sen CO2-päästöt ja vedenkäyttö ovat minimaaliset. SPINNOVA®-materiaalit ovat maatuvia ja kierrätettäviä. Spinnova on sitoutunut käyttämään vain kestäviä raaka-aineita, kuten FSC-sertifioitua puuta ja jätettä. SPINNOVA®-kuitu tuotetaan mekaanisella prosessilla, jonka ansiosta kuitu on ulkonäöltään ja tunnultaan verrattavissa luonnonkuituihin kuten puuvillaan ja pellavaan.

Spinnova on palkittu mm. Fast Company -lehden, ISPO:n, Scandinavian Outdoorin, ANDAMin ja Monoclen vastuullisiin innovaatioihin liittyvissä kilpailuissa.

Spinnovan osakkeet (SPINN) noteerataan Nasdaq First North Growth Market Finland-kasvumarkkinapaikalla.  

virva.vesanen@spinnova.fi

Weeefiner on suomalainen teknologiatoimittaja, joka on erikoistunut innovatiivisiin vedenkäsittely- ja talteenottoratkaisuihin. Missiomme on haastaa vedenkäsittelyn vakiintuneet käytännöt tarjoamalla teollisuuden vesihaasteisiin kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja. Mullistava 4D Sieppari™ -teknologiamme mahdollistaa liuenneiden metallien ja ravinteiden talteenoton vesivirroista – tämä ei ainoastaan paranna raaka-aineiden kiertoa, vaan tarjoaa myös ennennäkemättömiä etuja vedenkäsittelyssä.

Vihreän siirtymän myötä raaka-aineiden kysyntä on kasvanut merkittävästi, mikä korostaa tarvetta hyödyntää jo olemassa olevia materiaaleja mahdollisimman tehokkaasti. Haluamme toimia edelläkävijöinä talteenotossa, jotta tulevaisuudessa jäte- ja prosessivirrat nähtäisiin tärkeinä sekundääristen raaka-aineiden lähteinä. Visiomme on talteenottaa kymmenen miljoonaa kiloa liuenneita materiaaleja vuoteen 2030 mennessä. Samalla haluamme tarjota tehokkaita työkaluja ja ratkaisuja teollisuuden ympäristötavoitteiden saavuttamiseen ja negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämiseen.

sanna.lindeman@weeefiner.fi

Woodio on suomalainen uuden ajan sisustus- ja designbrändi, joka yhdistää pohjoismaiset muotoiluperinteet ja biomateriaali-innovaation käytön. Woodio materiaali on 100 % vedenkestävä puukomposiitti, joka on suunniteltu ekologisemmaksi vaihtoehdoksi laajasti käytössä olevalle keramiikalle ja kivipohjaisille materiaaleille kodin ja julkisten tilojen sisustuksissa, kuten wc/kylpyhuoneissa ja keittiötiloissa. Kehittämämme materiaali-innovaatio on yhdistelmä puuhaketta ja hartsipohjaista sidosainetta. Materiaalin hiilijalanjälki on tänä päivänä 30-50% vertaisiaan pienempi. Teemme jatkuvaa materiaalinkehitystyötä tavoitteena saavuttaa Woodio materiaalin ja siitä valmistettujen tuotteiden hiilinegatiivisuus jo vuonna 2025.

maria.uunila@woodio.fi